Pelbagai Gelagat Di Muka Buku...Positif

Posted by Js Kic Excell 02 July, 2011
Ini just perkongsian, aku letak disini just untuk berkongsi. Sesuatu yang menarik untuk aku berkongsikan pendapat. Banyak Manusia maka, Banyaklah pendapat yang terhasil... Terlihat Status seseorang bergini (dah minta izin dan dibenarkan)
:
* Klau rajin jer baca..sila positifkan pemikiran sebelum baca...

saya ada dua orang kawan. KUNING dan MERAH. pada satu hari, KUNING marah kepada CIKGU atas sbb2 tertentu, kemudian menunjukkan protesnya dengan berjalan disekeliling sekolah tanpa baju. MERAH anak murid kesayangan CIKGU berang dgn tingkah laku KUNING, lalu membuka bajunya dan SAMA2 berjalan tanpa baju mengelilingi sekolah. jadi, persoalannya apakah beza MERAH dgn KUNING ini??

Antara pandangan yg dikeudarakan mengenai status itu bergini :

  • bezanya MERAH buat macam tu sebab nak mempertahankan maruah cikgu dia sementara KUNING buat macam tu sebab nak malukan cikgi dia di mata sekolah lain dan guru2 lain..
  •  klau ikot perkara BODOH yang orang lain buat..kita pon SAMA BODOH atau LAGI BODOH...
  •  yup.. betull tapi kena ingat.. walaupun KUNING buat apa yang dia buat jalan tanpa baju,cikgu diorang tak pernah suruh MERAH buat benda yang sama.. tapi MERAH rasa dia patut sebab demi maruah cikgu dia dan sekolah yang cikgu dia mengajar..
  • jadi, if aku murid skola, aku melihat kejadian yg MERAH n KUNING wat, aku akan assume, kedua2 memalukan SEKOLAH. Apakata SEKOLAH2 lain bile dpt tau pasal menda ni. malu tau
  • tue la..skolah jiran kata...Apa punya cikgu skolah sebelahkata.. x reti mengajar anak murid ker??
  •  kalau macam tu,sebagai murid sekolah,kau kena nasihatkan murid yang memulakan dulu benda ni.. bukannya duduk dan melihat sambil menyalahkan cikgu tu..lepas tu rasa malu tanpa berbuat apa2..
  • cikgu ckp pon dia x mau dgr..nie anak murid lain,mau ke dia dgr??kawan just boleh menasihat, cikgu mendidik..
  • anak murid merah x yah la buat mcm kuning nanti nampak SENGAL mcm kuning....Nasihat je,klau dia x nk dgr cikgu displin tahu la uruskan.x yah la merah nk jd cikgu displin pula.
  • saya secara jujurnya tidak suka tindakan KUNING mengelilingi sekola tanpa baju untuk menunjukkan protes. itu bukan la jalan yg terbaik. tp bagaimana KUNING ingin meluahkan hasrat hatinya yg kecewa jika CIKGU tidak mahu mendengar luahannya?baginya, jalan terbaik adalah dengan membuat protes agar seluruh SEKOLAH mengetahui segala yg dipendamnya. CIKGU, plzz, dengarlah suara hati anak muridmu KUNING ni, selami jiwa die dgn ADIL dan SAMARATA, dont judge a book by itz cover. HENTIKANLAH segala protes2 ini. ini bukan cara kita, bukan budaya kita.
  • Cikgu yang tidak ingin mengenali atau si kuning yang begitu ego untuk tidak mahu dikenali.. rasanya tak wujud soal samarata atau tidak.. jika cikgu memberi tugasan atau homework,stiap murid harus menyiapkannya.. setiap murid kena menghantar tugasa tersebut.. tapi kuning,yup,ego dan emosi menutup minda.. dia tak mahu menyiapkan tugasan dan apabila dimarah,dia berkata cikgu tidak adil.. kena ada perubahan pada guru.. kena ramai2 lawan guru.. cikgu yang hanya memberi tugasan supaya murid2 senang di masa hadapan dimarah,dicerca.. sigh..
  • betol. yg 2 aku setuju. jadi mari la kita same2 bantu MERAH dan KUNING. kita bagi nasihat pada mereka supaya meraka sedar setiap kesalahan mereka. dan bukan cuba untuk membakar2 lg kedua2 pihak. mereka semua adalah MURID SEKOLAH. jika CIKGU mengambil sedikit masa untuk MENGENALI mereka dgn lebih RAPAT, lebih ADIL, sudah pasti semua ini xkan berlaku.
  •  jangan la buat malu wahai murid kuning n merah...sian cikgu..hangpa degil cikgu juga kn..so, cikgu jgn la ader berat sebelah pd anak murid..nanti anak murid lain marah n menganjing...
  •  
    tak semestinya nasihat dari satu pihak tak digunapakai kita assume nasihat dari pihak lain dan lebih rendah statusnya tak boleh diterima pakai.. mungki nasihat dari pihak yang sama taraf dapat mengubah persepsi si KUNING.. tapi sayang,si KUNING adalah seorang yang tertutup mindanya dan seorang yang hanya mengikut emosi apabila bertindak.. bagaimana si cikgu hendak mengenali jika tidak diberi peluang.. bagaimana si cikgu hendak bersikap adil jika setiap perlakuan si cikgu dipersoalkan tanpa melihat dahulu hasilnya...
  • anak murid merah x yah la buat mcm kuning nanti nampak SENGAL mcm kuning....Nasihat je,klau dia x nk dgr cikgu displin tahu la uruskan.x yah la merah nk jd cikgu displin pula.
  •  
    di dalam hal ini, kedua2 MERAH dan KUNING mempunyai ego yg tersendiri. apasalahnya jika CIKGU memulakan langkahnya dahulu dengan MENGENALI anak2 muridnya dengan ADIL dan SAMARATA. ya, sy setuju, KUNING mgkin adalah antara anak murid yg agak degil. namun itu bukan alasannya pada CIKGU untuk mengetepikan KUNING. CIKGU sebagai GURU mempunyai tanggungjawab besar dalam mendidik anak2 murid. sekeras2 KUNING, se ego2 KUNING, jika kita mengenalinya, kita layaninya sama ADIL dgn murid2 yang lain, sy yakin, yang DEGIL boleh berubah menjadi BAIK. ADIL, ADIL n ADIL
  • saya secara jujurnya tidak suka tindakan KUNING mengelilingi sekola tanpa baju untuk menunjukkan protes. itu bukan la jalan yg terbaik. tp bagaimana KUNING ingin meluahkan hasrat hatinya yg kecewa jika CIKGU tidak mahu mendengar luahannya?baginya, jalan terbaik adalah dengan membuat protes agar seluruh SEKOLAH mengetahui segala yg dipendamnya. CIKGU, plzz, dengarlah suara hati anak muridmu KUNING ni, selami jiwa die dgn ADIL dan SAMARATA, dont judge a book by itz cover. HENTIKANLAH segala protes2 ini. ini bukan cara kita, bukan budaya kita.
  • Cikgu yang tidak ingin mengenali atau si kuning yang begitu ego untuk tidak mahu dikenali.. rasanya tak wujud soal samarata atau tidak.. jika cikgu memberi tugasan atau homework,stiap murid harus menyiapkannya.. setiap murid kena menghantar tugasa tersebut.. tapi kuning,yup,ego dan emosi menutup minda.. dia tak mahu menyiapkan tugasan dan apabila dimarah,dia berkata cikgu tidak adil.. kena ada perubahan pada guru.. kena ramai2 lawan guru.. cikgu yang hanya memberi tugasan supaya murid2 senang di masa hadapan dimarah,dicerca.. sigh..
  • bagaimana cara nak meluahkan perasaan??? sigh.. cikgu da banyak kali beri peluang.. beri cadangan untuk sama selesaikan masalah dengan si kuning.. tapi si kuning tak nak,sebab cara2 dan peluan2 yang cikgu beri itu tak dapat menarik perhatian murid lain,perhatian sekolah lain.. jadi,dengan tidak dihiraukan peluang yang diberi,kuning tetap hendak berjalan mengelilingi sekolah tanpa baju.. sigh~~
  •  
    hahaha!!! peluang telah diberi kepada semua murid2 yang lain untuk memilih samada MERAH atau KUNING.. jelas,murid2 yakin dengan kemampuan MERAH.. menyebabkan KUNING tidak berpuashati.. pernahkah MERAH provoke murid2 yang menyokong si KUNING.. dan adakah penyokong2 si KUNING menjalankan tanggunjawabnya apabila tibanya hari guru?? atau penyokong2 si KUNING hanya suka mengikut si KUNING berjalan tanpa memakai baju daripada menjalankan tanggungjawabnya.. sigh~~
  • elaks bro, just kita sebut x perlulah murid merah buka baju sama mcm kuning..Nanti bila dah sama2 buat kena denda dua2..klau kuning atau merah merah saje kn kan x adil namanya tue..sama2 dh malukan skolah...
  •  
    jika anda rakan baik kepada MERAH, anda akan mati2an menyokong MERAH. segala yg betol disanjung, dan segala kesalahan di BUTAKAN. adakah ini minda kelas pertama? saya rakan baik kepada MERAH, tetapi salah tetap salah. saya telah dididik dari kecil untuk berlaku adil dalam setiap perkara. saya mencuri, saya akan dipukul. saya berbuat baik, saya akan mendapat pujian. kesimpulannya, MERAH plz jgn la terlibat sama dgn ape yg KUNING buat. tindakan anda ini akan memburukkan lg nama MERAH.  MERAH telah banyak berkorban untuk SEKOLAH, jgn la dipersiakan usaha itu. dan kepada CIKGU, berlaku ADIL kepada smua, ingt smula janji ikrar tanggungjawab anda. kepada KUNING, memprotes bukan jalan terbaik, beri peluang kepada CIKGU untuk mendekati anda dengan KEADILAN. semua ini mampu diselesaikan, jika KEPENTINGAN diketepikan dan TANGGUNGJAWAB diutamakan. sekian. SAYA SAYANG SEKOLAH SAYA
Ini pendapat..setiap orang ader pendapat masing2, bila ia di Harmonikan akan menjadi sesuatu yang indah, keputusan yang terbaik akan tercapai bila terdapat perbincangan cara yang baik.

* aku x letak semua komen tersebut.aku letak mana yang mempunyai input sahaja..terima kasih pd tuan muka buka krn membenarkan..Thanks..


1 Response to Pelbagai Gelagat Di Muka Buku...Positif

  1. nazura Says:
  2. hahahaha .. ketawa bukan sbb lucu. tp tawuu maksd status atas tuh. hahahaa ..

    bg sy .. kuning seharusnya beritahu dan cuba berbincang dengan cikgu dulu tentang hal yang dia tak puas hati tu. Dan sekiranya cikgu tetap berkers dengn cara dia .. langsung tak nak dengar pndapat kuning ... apa lagi kalau hal tersebut melibatkan hak kuning seperti cikgu tak letakkan markah yg betul dalam record card kuning. Maka tindakan kuning itu boleh diterima. Memang boleh memalukan sekolah. Tapi .. itu menunjukkan,kuning bukan student yang senang di pijak2 walaupun oleh cikgu dia sendiri. Adakah sekolah mahu melahirkan pelajar yang hanya menurut dan dipijak kepala ..??? takkan kowt ...
    Merah pulak .. dia nampaknya seperti tak de kerja je. Jadi tindakannya hanya boleh buat orang gelak guling-guling. hehehehee ..

     

Post a Comment

Iklan Nuffnang

My Dream

My Dream

Mari Klik Disini Kawan2...

Ini Kawan2 Belog Tersayang

Halangan Untuk Berjaya

Halangan Untuk Berjaya

area sembang n berceloteh

Kepentingan Komunikasi

Kepentingan Komunikasi

Ubat Hati

Ubat Hati

Bersama mengingati

Bersama mengingati

Motivation

Motivation

Softskill

Softskill

teambuilding

teambuilding