Cerita Perjalanan Kerja2 yang Pernah Aku Buat...

Posted by Js Kic Excell 23 May, 2011

Aku teringin pula nak kongsi perjalanan pekerjaan yang pernah aku lakukan.....sebagai anak jati Felda Gunung Besout, Perak. Kawasan sekeliling pokok kelapa sawit..memang lah pada mulanya akan berkaitan buah kelapa sawit..aku rasa keje yang aku mula2 buat adalah : 

  
Kutip biji sawit, klau tempat aku slalu sebut kutip buah relai.. sbb aku kecik n x larat lagi.aku di tugaskan kutip buah relai mcm gambar diatas..klau buat tue terlebih masak maka banyak la buah relai. dulu klau banyak sangat buah relai mula dtg malas dlm otak untuk kutip..banyak siyot klau terlalu masak.pas aku besar sikit n kuat, tugas pon bertukar ke level lebih tinggi sikit dalam bidang kelapa sawit iaitu :

Yang nie la atas sikit level dr kutip buah relai, aku sebut tolak buah sawit, nie gambo org lain bkn aku.aku rembat kat google. tp aku punya keje sejibik mcm dalam gambor.Walau naik level tolak sawit, aku ttp nak kutip buah relai.klau x kutip sapa lagi nak kutip..ayah aku kait sawit..so, kn buat 2 keje dlm 1 masa.layannn. Aku x kait buah sawit sbb tue hanya bapak aku je boleh.nak naikkan galah setinggi 40 kaki..x reti aku..aku buat keje nie dr aku tingkatan 2 sehingga la SPM...Pas SPM pokok kelapa sawit bapak aku di tebang sbb dh usianya lanjut..buah kurang..di sebabkan dah tebang keje aku pon bertukar ke :
menanam semula pokok kelapa sawit, lama juga aku tanam pokok sbb bapak aku tanam semula sendiri, nasib abg aku no 2 ader.cuti  U..dia pon sama la ngan aku.pas tanam pokok sebanyak 10 ekar. aku tolong2 la menabur baja n sembur racun...pokok masa tanam sejibik mcm diatas. Pas selesai tanam bapak aku g Mekah buat Haji..aku n abg aku no 2 bertugas menjaga pokok2 tersebut.. Ari2 aku g kebun tgk2 klau ader kumbang makan umbut pokok..pas bapak aku balik dr haji aku pon mencari keje kat Selangor, tinggal ngan abg sulong aku, keje tue adalah sebagai :
MCD The Mines,Sedang, tue la keje aku...aku layan lama jugak.best jugak keje sini.makan Free.Ari2 aku makan Ayam Goreng MCD..fanatik aku...aku rasa aderlah dalah 6 bulan kot aku keje.gaji ok lah.ckp la makan.aku berenti sbb dapat sambung ke Politeknik Tanjung Malim untuk buat sijil, skrg dah dipanggil PSAS. Mula aku masuk nama PTM, aku hbs nama PSAS. Pas hbs blajo aku buat balik keje aku iaitu :
aku sebut cop buah sawit, aku x panggil menyawit sbb dia guna cop mcm dalam gambar. pokok sawit bapak aku pon boleh dituai tp masih kecik la. ader la dalam 3 bulan kot, pas tue aku minta keje sebagai :

Petrol Pam Boy, tue yang geng aku slalu sebut. keje kat petrol pam kat tanjung malim,.. ader la 2 bulan aku rasa pas tue aku tukar ke keje lain iaitu :

Store Keeper kat TF Value Mart kat Behrang 2020. yang nie lama aku keje..hehe ader kot dalam 5 bulan.keje best tp bapak aku suruh balik ke kampung semula tolong dia buat keje :

Cop buah sawit balik sbb x der sapa nak cop.Dia bg la gaji bulanan.hehehe.. makan free n dapat duit lagi..sebulan keje 10 hari jerrrr..tue paling banyak la.keje mcm dalam gambor diatas.keje aku berlanjutan sampai la aku dapat tawaran diploma kat Politeknik  Ungku Omar kat Ipoh.. Setahun aku blajo.. pas tue aku buat balik keje cop sawit..dalam 2 bulan tanam anggur dan pon g minta keje kat :

Proton Tanjung Malim, aku diterima keje kat situ.aku g minta ngan geng aku sekampung, untuk pengetahuan, tanjung malim ngan kampung aku perjalanan dalam 45 minit -1 jam.best sangat keje kat situ. 1 Tahun aku keje x pernah kena marah ngan bos..genap setahun aku kej.. Layan je keje..keje aku banyak buat urusan di luar mcm g jalan2 tp aku buat keje walau nampak mcm jalan2..banyak pengalaman aku disana.genap setahun aku keje aku mohon sambung blajo kat : 
 kat UTHM, sekarang dah 2 tahun aku kat sini....skrg keje aku adalah belajar dan berOrganisasi dalam kelab di UTHM Tersayang.....

4 Responses to Cerita Perjalanan Kerja2 yang Pernah Aku Buat...

  1. budingyun Says:
  2. yang sawit tu sama la kita..tapi aku bukanlah yang mengait.. :D

     
  3. Laaahhh...dah banyak keje ko buat yea jep...tak sangka tua sudah kau ! hahahah~

     
  4. jefri Says:
  5. budiyun : sama la kita..
    CG : hahahha..mmg dh tua, apa yang indah yg ko buat dr kecik????

     
  6. mioko citari Says:
  7. cop sawit x pernah
    tapi kalo keje kat proton pernah la
    3 tahun aku keje kat situ pastu skrg aku sambung belajo kat UiTM

     

Post a Comment

Iklan Nuffnang

My Dream

My Dream

Mari Klik Disini Kawan2...

Ini Kawan2 Belog Tersayang

Halangan Untuk Berjaya

Halangan Untuk Berjaya

area sembang n berceloteh

Kepentingan Komunikasi

Kepentingan Komunikasi

Ubat Hati

Ubat Hati

Bersama mengingati

Bersama mengingati

Motivation

Motivation

Softskill

Softskill

teambuilding

teambuilding